Pazar, Ocak 21, 2007

Hrant Dink Cinayetinin Düşündürdükleri

Agos Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, uğradığı silahlı saldırı sonucu 2o Ocak 2007de öldürüldü. Bu cinayetin düşündürdüğü çok şey var.

  • 1-) Bu cinayeti kim işlettirdi? Bu soruya cevap verebilmek için kimlerin karlı çıktığına bakmak lazım önce:
    • a-) Ermeni diasporası olabilir. Onların sözde soykırımı ABDye tanıttırma ve Fransada soykırımı reddin suç sayılmasını yasalaştırma çabalarında bu cinayetin onlara tezlerini desteklemede çok yardım edeceği kesin.
    • b-) ABD ve İsrail olabilir. Türkiyenin onların ortadoğudaki işlerine çomak sokmaya başlaması onları şüphesiz çok rahatsız ediyor. Ayrıca kurulması muhtemel bir Kürt devletine doğacak tepkileri azaltmak için, dikkatleri başka yere çekmek de istemiş olabilir. Hele hele bir de bu hafta Kerkük meselesinin TBMMde gizli oturumla görüşülecek olması tesadüf olmasa gerek.
    • c-) Milliyetçi çevreler olabilir. Bu kulağa pek mantıklı gelmiyor çünkü Hrant Dink'in bazı tartışılan düşünceleri olsa da Türkiyenin ermeni tezlerine destek vermesi bu cinayeti milliyetçilerin işlemiş olması ihtimalini azaltıyor.
  • 2-) İddia edildiği gibi Trabzon'da tehlikeli bir milliyetçi oluşum var mı?
  • 3-) Bir ülkenin imajını yerle bir etmek bu kadar kolay mı? Bir tek cinayet bizi dünyada kötü adam konumuna düşürmeye yetti. Farz edelim böyle bir olay İngiltere'de veya Almanya'da olsaydı ne olurdu? Onların da imajı böyle yerle bir olur muydu? Olmazdı elbette. Peki onlarla bizim aramızdaki fark ne? Onlar Avrupaya ait, Avrupalı ama biz oraya ait değiliz. Bizi farklı görmekle kalmıyorlar, küçük de görüyorlar. Onların evrim anlayışında biz aşağı ırkız çünkü biz doğuluyuz, biz müslümanız. Bu yüzden Avrupa Birliğine girebilmemiz için bizim değil Avrupanın değişmesi lazım önce.
  • Son olarak dikkatimi çeken bişi var. Hrant Dink vatan hainliğiyle suçlandığı günlerde, adeta onun Ermeni kökenini vurgularcasına bir çok medya kuruluşu Hrant Beyin soyadını "Drink" olarak zikretti. Şimdi ise cinayet sonrası onun Türklüğünden dem vuran haberler yapılıyor ve soyadı "Dink" olarak kullanılıyor. İlginç!

Hiç yorum yok: