Çarşamba, Ekim 10, 2007

Şubat ayı neden 28 gün çeker

Şubat ayının 28-29 çekmesinin nedeni, eski zamanlarda uzun süre Şubat ayının yılın son ayı olması ve gerekli düzenlemelerin bu son ayın günleri üzerinde yapılmasıdır. Eski zamanlarda tarıma verilen önem nedeniyle yılın ilk ayı Mart, son ayı ise Şubat'tı. Sonraları hristiyan dünyasının etkisiyle yılın ilk ayı Ocak olarak değiştirildi.

Şubat ayının diğerlerinden daha az güne sahip olması ile ilgili şöyle de bir hikaye anlatılır. Bir dönem özel ismi olmayan aylara Roma imparatorlarının isimleri verilmeye başlanmış ( June, July, August ) Ağustos ayına adını veren imparator Agustus benim ayımın gün sayısı Julius’unkinden az olamaz deyince yılın son ayından bir gün alınıp 30 gün olan Ağustos’a eklenmiş.

Bu arada bu ayların günlerininin 28 ila 31 gün arasında değişip durmasına kıl olanlar için ek bir not. 1929 yılında Sovyetler Birliği, her ayın 30 gün çektiği ve kalan beş ya da altı günün hiçbir aya ait olmayan tatil günleri olarak belirtildiği devrimsel bir takvimi hayata geçirdi. 1930 ve 1931 yıllarında Şubat ayı 30 gün çekmekteydi, ama 1932 yılında, aylar normal uzunluklarına geri döndürüldü.


1 yorum:

Adsız dedi ki...

çok tesekkürler çok yardımcı oldu süper bi site aradığım herseyi bulabilyom:D