Salı, Kasım 28, 2006

Darbe olur mu?

AMERİKA’DA iktidarda olan Neoconlar’a yakın Hudson Enstitüsü uzmanlarından Zeyno Baran Türkiye’de 2007 yılında bir askeri darbe olması olasılığının yüzde 50’ye yüzde 50 olduğunu iddia etmiş.

Hiç sanmıyorum ama muhtemel bir darbe en çok düşmanlarımızı sevindirir. Bunun için de bence bazıları orduya bu konuda baskı yaparak, darbe yada yaptırabileceklerini ya da en azından 28 Şubat benzeri bi karar aldırabileceklerini sanıyorlar. Bu gibi haberler de bence bu nedenle çıkarılıyor.

Ak parti ben sanmıyorum ki cumhuriyetin niteliklerine aykırı bir şey yapsın . Tabi bu cumhuriyetin niteliklerine aykırı olan şeylerden kişinin ne anladığına da bağlı. Bazıları için başörtüsü yasağı bile hiç alakası olmamasına rağmen cumhuriyetin olmazsa olmazı gibi gösterilmeye çalışılıyor ne yazık ki.

Bazıları hükümeti tüm güç erklerinin elinde bulundurmakla suçluyorlar. Erkler, yasama, yürütme ve yargı olarak üçe bölündüğüne göre yargıyla zaten hükümetin bi alakası yok, yürütme yetkisinde de Cumhurbaşkanıyla paylaşsalar da yetkinin çoğunun hükümette olduğu doğru, yasama yetkisi ise hükümette olsa da Ak parti bu konuda çok temkinli davranıyor ve her istediğim yasayı çıkarırım şeklinde davranmıyor. Başörtüsü, İHL'lerin ÖSS'ye girişi ve diğer bazı konularda darbe meraklılarına bahane vermemek için olsa gerek adım atmıyorlar. Ordunun yönetimsel bir gücünün olmaması ise normal zaten. Öyle olsaydı o kurumun adı ordu olmazdı. Halk orduyu değil milletvekillerini seçiyor bizi yönetsinler diye.

Ordudan yapılan bu ihraçların da denetlenmesi lazım bence. Benim bildiğim kadarıyla ordudan ihraç edilenler hakkında ayrıntılı bir açıklama yapılmıyor, sadece disiplinsizlik veya irtica suçundan deniyor. Tamam dışarıdan bi kurumun orduyu denetlemesi elbette saçma olur ama en azından TSK içinde yapılan bu ihraçların denetlenmesi yapılabilir. Ayrıca, askeri personelin YAŞ kararıyla ordudan ihraç edilmesinin ve karara yargı yolu kapalı olması da çok saçma. İhraç edilecek personel varsa bunlar Askeri Mahkemede yargılansınlar en azından. Bu bakımdan hükümet iyi ki şerh koyuyor. En azından bu anti-demokratik uygulamaya tepkisini koyuyor.

Hiç yorum yok: